Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Iecavas «Kveriņos» ielīgo rāmi tautiskā garā

Jāņu mācību dalībnieki no Iecavas un kaimiņu novadiem 17. jūnijā gāja rotaļās, mācījās Jāņu dziesmas un siera siešanu, cepa pīrāgus un pina vaiņagus.Lai arī apmeklētāju skaits nebija tik liels kā citugad, «Kveriņu» īpašā enerģētika bija labi jūtama, «Bauskas Dzīvei» pauda vairāki pasākuma apmeklētāji.Kuplāko pulku jāņabērnu tradicionāli pulcēja dziesmu un rotaļu darbnīca Kristīnes Kareles un «Tarkšķu» vadībā. Tur kājas, rokas un rīkles pāris stundu garumā izlocīja vairāk nekā pussimt līgošanas mācību dalībnieku. Dziedāšana un dancošana ir galvenais «Kveriņu» apmeklējuma mērķis iecavnieku Jonīšu ģimenei, atzina tētis Raimonds.Vecumnieku novada dravas «Dzintarlāse» saimnieki Marija un Nikolajs Urbāni tradicionāli piedāvāja gan pirmo šī gada medus vākumu, gan stiprāku dzērienu «Bites buča» un medus vīnu.Sierus ar zaļumiem, ķiplokiem un sēklām no Kurzemes bija atvedusi Aizputes novada Kazdangas pagasta mājražotāja Vineta Jurgēvica, agrākā Iecavas novada iemītniece. Viņa kopā ar iecavnieci Mairu Mālu ierādīja Jāņu siera siešanu, uzsverot svaigā siera maigo garšu.Šogad pīrāgiem, kuru veidošanu lieliem un maziem ierādīja Ivita un Astrīda Jubeles, izlietoti desmit kilogrami rauga mīklas un vairāk nekā pieci kilogrami gaļas un citu pildījumu, «Bauskas Dzīvei» atklāja svētku rīkotāja un šefpavāre Aija Krūmiņa. Jaunums šogad bija citāda sklandraušu recepte – rauši izdevušies gardāki nekā citus gadus. Iecavniece Inta Krastiņa ar ģimeni garšoja un slavēja uz ugunskura vārīto klimpu zupu, kam pievienotas gan jāņogas, gan rabarberi.Jaunums «Kveriņos» bija Viesītes novada ražotājas Jolantas Kovnackas piedāvātā cigoriņu «Kafeja «Alīda»», kurai pievienotas arī ozolzīles, kvieši un burkāni. Jolanta par savu produktu pērn saņēma «Sējēja» inovāciju balvu.Savukārt pieredzējušajām vaiņagu un vītņu pīšanas darbnīcas vadītājām Vinetai Lambertei un Ivetai Cerai nācās doties pļavā salasīt vairāk zāļu, jo sākumā sagatavoti visiem pīt gribētājiem pietrūka.A. Krūmiņa jau plāno nākamos svētkus, secinot, ka šogad pirmo reizi pieejamās izjādes jāpadara par pastāvīgu ielīgošanas daļu, kā arī jāatjauno drukāto recepšu dalīšana – šogad tās nebija pieejamas, taču tieši pieaugušie kulināri daudz taujāja par sastāvdaļām, mīklas mīcīšanu, pildījumu utt.Nākamgad, «Kveriņu» Jāņu mācību piektajā – jubilejas gadā – iecerēts ielīgošanu rīkot Iecavas parkā, atklāj īpašuma saimnieks Modris Zakarītis. Tam vēl jāsaņem pašvaldības atļauja. «Galvenais mērķis ir iespējami vairāk cilvēkiem ierādīt, ka īstie Jāņi vislabāk svinami tautiskās tradīcijās, bet lielveikala šašlikiem un šņabja,» nosmej Modris.Inta Krastiņa un sieru sējējai no Aizputes novada līdzi atceļojusī kultūras darbiniece Liene Ore, piekrītot, ka «Kveriņu» mācības būtu vairāk reklamējamas dažādos medijos, gan teic, ka ar norisi novada centrā tās varētu zaudēt sirsnīgo gaisotni, kas tagad skaistajā vietā vieno dalībniekus.Jāņu mācības rīko Iecavas aktīvistu biedrība «Vardes». Ar 216,88 latiem pasākumu atbalsta Iecavas pašvaldība nevalstisko organizāciju projektu finansēšanas programmā. A. Krūmiņa atzīst, ka daudz iegulda paši svētku rīkotāju, uzsverot, ka lielāko gandarījumu dod cilvēku aizrautība un interese.

Pievieno komentāru

Kultūra un izklaide