Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Aicina izstāde «Tomātu parāde»

No 26. līdz 30. augustam Latvijas Dabas muzejā smaržos pēc tomātiem, kas liecina par ikgadējo izstādi «Tomātu parāde». Ekspozīcija tapusi sadarbībā ar Rīgas Dārzkopības entuziastu klubu «Tomāts», «Bauskas Dzīvi» informē Lāsma Vagoliņa, Latvijas Dabas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste.Izstādē apmeklētāji varēs priecāties par vairāk nekā 200 diženām tomātu šķirnēm. Starp tām skatītāji varēs novērtēt arī jaunākās šķirnes – ‘Tālie ziemeļi’, ‘Balkona dzeltenais’, ‘Koraļik’, ‘Huzārs’ un citas. Izstādes atklāšana muzeja 2. stāva izstāžu zālē plkst. 11.Ekspozīcijā varēs apskatīt dažāda lieluma, krāsu, formu Latvijā audzētus tomātus, kā arī 20 piparu šķirnes. Būs iespējams iegādāties tomātu sēklas, saņemt audzētāju konsultācijas, kā arī uzzināt citus interesējošus jautājumus par tomātu audzēšanu un kopšanu.Tomātus var audzēt ne tikai siltumnīcās, uz lauka vai podiņos, bet ir arī šķirnes, ko audzē istabā uz palodzes, kā arī uz balkona – nokarenie tomāti, kas, līdzīgi kā puķes, karājas ar augļiem uz leju.Tomātiem radot piemērotus apstākļus, tie var ražot no maija līdz novembrim. Ir šķirnes, kuras pareizi novāktas glabājas līdz februāra beigām. Tomāta garša atkarīga lielā mērā no augsnes, apstākļiem, kādos tas audzis, un no aprūpes. Lielāka piekrišana ir lielaugļu tomātu šķirnēm, kuras pēc garšas ir saldākas un miltainākas. No vecajām šķirnēm nepārspējamas ir: ‘Sliņķa sapnis’, ‘Baltais dzidrais’, ‘Gaujmala’, ‘Zelta rieksti’, ‘Sprīdītis’. Bērnu iemīļotākā tomātu šķirne ir ‘Buratino’ un dažādu krāsu ogu tomātiņi, stāsta Latvijas Dabas muzeja speciāliste Lāsma Vagoliņa.Tomātus 20. gadsimta sākumā audzēja pilīs un muižās kā ekskluzīvu produktu. Pasaulē ir zināmas vairāk nekā trīs tūkstoši tomātu šķirņu.Tomātus uzturā vislabāk ir lietot svaigā veidā, jo tie satur lielu daudzumu organisko skābju un daudz vērtīgu vitamīnu - C, A, B, P un citus. Tomāti satur organiskās skābes: vīnskābi, dzintarskābi un skābeņskābi. Labo īpašību dēļ tomātiem ir ļoti plašs pielietojums kulinārijā – no tiem var gatavot dažādus salātus, tomātu mērces, eļļu un sulu.

Pievieno komentāru

Latvijā un pasaulē