Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Mājsaimniecībām būs pieejams atbalsts elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtu iegādei

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) šogad otrajā ceturksnī plāno ieviest atbalstu elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtu iegādei mājsaimniecībām, kuras plāno uzstādīt saules paneļus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ministrijā norādīja, ka līdz šim mājsaimniecības varēja pieteikties atbalstam saules paneļu iegādei un citu atjaunojamo energoresursu ražošanas iekārtu iegādei un uzstādīšanai, piemēram, siltumsūkņu, granulu katlu. Ņemot vērā iedzīvotāju aktīvo interesi iegādāties elektroenerģiju ražojošās iekārtas, KEM plāno paplašināt atbalstāmās aktivitātes.

Paredzēts, ka maksimālais atbalsta apmērs elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtai būs 2500 eiro.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) skaidro, ka uzglabāšanas iekārta ļaus saražoto elektroenerģiju no saules vai vēja uzkrāt un nenodot kopējā tīklā. Dienas laikā saražoto elektroenerģiju varēs patērēt vakara un nakts stundās.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņš arī min, ka iedzīvotāju interese par atjaunojamo energoresursu iekārtu iegādi un uzstādīšanu turpina augt. Īpaši straujš kāpums saules paneļu uzstādīšanai novērots pagājušā gada izskaņā – oktobrī, novembrī un decembrī. Uzstādīto saules paneļu skaits novembrī pieauga par 44%, bet pērn decembrī – par 61%.

Pēc ministrijā vēstītā, no 2022.gada marta līdz 2024.gada janvāra vidum atbalsta programmā uzstādītas kopumā 9743 atjaunojamo energoresursu iekārtas par kopējo summu 34,357 miljoni eiro. Programmā pieejamo finansējumu plānots palielināt vēl par pieciem miljoniem eiro.

Līdz ar jaunās neto norēķinu sistēmas izveidi, kas stāsies spēkā šogad 1.maijā, saules paneļu un vēja elektrostaciju uzstādītajai jaudai nebūs ierobežojumu. Līdzšinēji atbalstu varēja saņemt saules paneļu un vēja ģeneratoru iegādei, kuru jauda bija līdz 11,1 kilovatam (kW). Līdz ar grozījumiem atbalsta programmas nosacījumos šāds ierobežojums nebūs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Programmas nosacījumi paredz, ka elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtas ietilpībai būs jābūt vismaz piecus kW lielai. Šāda iekārtas ietilpība izvēlēta, ņemot vērā atbalsta programmas ietvaros atbalstīto iekārtu vidējo uzstādīto jaudu mājsaimniecību vidū.

Par sagatavotajiem atbalsta programmas grozījumiem 22.februārī noslēdzās sabiedriskā apspriešana.

Foto: Tet/ publicitātes foto

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (4)

  1. Jūs esat publicējuši manu fotogrāfiju bez manas piekrišanas. To sauc par zagšanu un par autortiesību pārkāpšanu.

  2. Elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtu (akumulatoru) ietilpību mēra nevis ar jaudas mērvienību (kilovats vai vats), bet ar elektroenerģijas mērvienību. Jaudas lielums var raksturot tikai elektroenerģijas plūsmas ātrumu iekšā vai arā no akumulatora un šis plūsmas ātrums neraksturo akumulatora energoietilpību. Līdzīgi – ja Jūs lejat ūdeni mucā ar ātrumu viens litrs minūtē, šāds apgalvojums pats par sevi nedod nekādu informāciju par pašas mucas tilpumu.

  3. Jūs rakstat: “Šāda iekārtas ietilpība izvēlēta, ņemot vērā atbalsta programmas ietvaros atbalstīto iekārtu vidējo uzstādīto jaudu mājsaimniecību vidū.” Starp saules sistēmas iekārtas jaudu un akumulatoru ietilpību neeksistē nekāda kopsakarība! Var darboties saules sistēmas invertors vispār bez akumulatoriem un var būt milzīga akumulatoru ietilpība bez jebkāda aparatūras pieslēguma pie Sadales tīkla.

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.