Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Ar salmonellu inficētās vistas uz Bauskas izglītības iestādēm nav vestas

Pagājušajā nedēļā Latviju pāršalca ziņas par inficētu vistas gaļu, kas piegādāta vairākiem uzņēmumiem Latvijā, tai skaitā tiem, kuri nodrošina ar gaļas produkciju ēdinātājus izglītības iestādēs. No Polijas uzņēmuma «Cedrob S.A.» ievestajā gaļā ir konstatēta salmonellas baktērija, kas izraisa vēdera vīrusu. Piesārņotā produkcija nonākusi arī uzņēmumā «Aniva», kas apkalpo visas Bauskas novada izglītības iestādes.

SIA «Aniva» valdes locekle Agnese Kalniņa skaidroja, ka uz Bausku inficētā vistas gaļa nav vesta. Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) rīkojuma nekavējoties visa piesārņotā produkcija atdota iznīcināšanai.

«Šis mācību gads patiešām sācies ļoti spraigi. Nemitīgi sekojam līdzi jaunākajai informācijai medijos, kā arī regulāri sazināmies ar PVD speciālistiem. Izvērtējām rūpīgāk aizdomīgus pārtikas produktu piegādātājus. Bez šiem diviem lielajiem vistas gaļas izplatītājiem –  SIA «Gaļsaimnieks»  un SIA «EVBL» – produkciju iepērkam arī no Ķekavas vistas fabrikas un vēl viena mazāka uzņēmuma. Mums piegādātā gaļa izskatās labi, ar atbilstošu dokumentāciju, turklāt uzņēmumam «EVBL» ir piešķirts nacionālās kvalitātes zīmes «Bordo karotīte» sertifikāts, un tas ir akceptēts piegādātājs «Zaļajos iepirkumos». Taču arī viņiem sanācis iekulties nepatikšanās,» teic A. Kalniņa. Viņa uzsvēra, ka atbilstoši pagatavojot – gaļu uzkarsējot līdz 74 grādu temperatūrai, visas baktērijas tiekot iznīcinātas. A. Kalniņa pagājušajā nedēļā apzinājusi vairāk nekā 60 struktūrvienību, arī Bauskas novadā esošo, šefpavārus un vēlreiz atgādinājusi, lai seko līdzi tehnoloģiskajām kartēm, kā arī tehnoloģiskajiem procesiem. «Visi apstiprināja, ka nosacījumi tiek ievēroti, katrā vietā mums ir konvekcijas krāsnis, kas novērš  papildu riskus. Ja uz parastās pannas vai cepešpannas gaļa neizsilst, ieliekot konvekcijas krāsnī, tā izkarst simtprocentīgi, tādas krāsnis ir uzstādītas arī Bauskā,» apstiprināja A. Kalniņa.

Arī Bauskas novada pirmsskolas izglītības iestādes «Pasaulīte» vadītāja Daina Kadiševska uzskata, ka var piegādāt jebkādu gaļu, taču galvenā problēma esot, kā šo produktu termiski apstrādā, vai tiek ievērotas visas sanitārās normas. «Galvenais, lai nesaiet gatavais ēdiens kopā ar jēlo, tad  nekas nenotiks. Salmonella karstajā pārstrādē iet postā. Ja uz tā paša dēlīša negriež gatavu gaļu kopā ar negatavu, nekas nevar notikt. Pavāri to perfekti zina. Visticamāk, kādā ēdināšanas uzņēmumā darbinieki atslāba, domājot, ka šoreiz izies cauri un nekas nebūs, bet  tomēr bija izņēmums, kas visu valsti sacēla kājās,» teic D. Kadiševska un piebilst, ka īpašu ažiotāžu no šī gadījuma nevajadzētu savērpt. Līdz šim «Pasaulītes» bērnu vecāki uztraukumu nav izrādījuši un ēdinātājas kvalitāti nav apšaubījuši. Pirms divām nedēļām PVD veicis pārbaudi, un pārkāpumi netika fiksēti. Ik pa laikam bērnudārzā uzliesmojot rota un noro vīrusi, taču saslimšanas gadījumi pirmsskolas izglītības iestādēs bijuši vienmēr.

Bauskas novada pirmsskolas izglītības iestādes «Zīlīte» vadītāja Olita Strazdiņa stāsta, ka bērnudārzā PVD pārbaudi veicis pagājušajā nedēļā, izvērstu komentāru sniegs pēc rezultātu saņemšanas. Situācija bērnudārzā esot mierīga, vecākiem šomēnes vēlreiz atgādināts par iekšējiem kārtības noteikumiem, kas paredz aizliegumu cienastiem nest produktus, kas nav atbilstoši marķēti.  «Lūkojam, lai bērnu ēdienkartes atbilst Ministru kabineta noteikumiem. Iestādē viss ir dezinficēts, uzraudzīts, vecākiem nevajadzētu uztraukties,» atzīmēja O. Strazdiņa.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) visā Latvijā veic izglītības iestāžu ēdinātāju pastiprinātas pārbaudes. PVD Dienvidzemgales pārvaldes vadītājs Jānis Grosbārdis atklāja, ka Bauskas, Vecumnieku, Iecavas un Rundāles novada teritorijās PVD reģistrēti uzņēmumi nodrošina ēdināšanas pakalpojumu 18 pirmsskolas izglītības iestādēs. Katrā pirmsskolas izglītības iestādes ēdināšanas blokā pārbaudes tiekot veiktas trīs reizes gadā. 2019. gadā PVD Dienvidzemgales pārvalde bijusi 11 plānveida inspekcijās un veikusi trīs atkārtotas ārpuskārtas pārbaudes.

«Iespējams, ka neatbilstību skaits ir mazāks, jo Bauskas puses bērnudārzos pēdējā gada laikā nav mainījušies uzņēmumi, kas nodrošina ēdināšanas pakalpojumus. Protams, veicot pārbaudes, konstatējam arī neatbilstības, kuras uzņēmumiem ir jānovērš, tomēr tās nevarētu saukt par būtiskām. Pamatā tās ir neatbilstības, kas saistītas ar uzturvērtības nodrošināšana, kā arī ne vienmēr bērniem, kam nepieciešams speciāls uzturs, ir izstrādātas ēdienkartes. Atsevišķos gadījumos konstatētas neatbilstības higiēnas prasību nodrošināšanā, produktu izsekojamībā. Tomēr nav bijuši gadījumi, kad būtu jāpiemēro soda sankcijas,» skaidro J. Grosbārdis.

PVD prioritāte ir skolās un bērnudārzos esošo ēdināšanas uzņēmumu uzraudzība, Bauskas pusē tiekot veikta pastiprinātu kontrole. J. Grosbārdis aicina arī bērnudārzu administrāciju sekot līdzi tam, kas notiek ēdienu sagatavošanas telpās, bet īpaši uzmanību pievērst grupiņās esošā aprīkojuma, virsmu, trauku dezinfekcijai, izslēgt pārtikas produktu nokļūšanu grupiņās, kas nav gatavoti bērnudārzu virtuvēs. Bērnudārzos, kur ēdienu piegādā no cita uzņēmuma, svarīgi sekot temperatūras režīmu ievērošanai piegādes brīdī un aprīkojuma, termosu tīrībai.

J. Grosbārdis atgādina, ka dažādi pārtikas piesārņotāji, tostarp salmonellas, ar neapbruņotu aci nav saskatāmi un ir konstatējami tikai, veicot laboratorisko  izmeklēšanu, tāpēc gatavojot jāpatur prātā piesārņojuma risks.

Lai pasargātu sevi no pārtikas izraisītām saslimšanām, jāievēro daži vienkārši padomi. Noteikti jāmazgā rokas pēc tualetes apmeklējuma, pirms gatavošanas, kā arī pēc darbībām ar jēlproduktiem. Uzglabājot pārtiku, jēlprodukti jānošķir no citiem pārtikas produktiem, un tas pats princips jāievēro gatavošanas procesā. Jēlprodukti – gaļa, zivis un olas – nedrīkst nonākt saskarsmē ar citiem pārtikas produktiem, tāpēc to apstrādei jāizmanto atsevišķi virtuves piederumi, bet galda virsma pēc jēlproduktu apstrādes rūpīgi jānotīra. Arī dzīvnieku izcelsmes jēlprodukti – gaļa, zivis un olas – ir pareizi termiski jāapstrādā – kārtīgi jānovāra vai jāizcep.

 

Pievieno komentāru

Vietējās ziņas