Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Bauskai ir trīs savi īpašie ēdieni 9

Pamatēdiens «Bauskas dālderis», deserts «Saldās pilsdrupas» un kokteilis «Bauskas rātes dzira» oficiāli nosaukti par Bauskas īpašajiem ēdieniem. Pirmie svētdien, 4. maijā, tos varēja nobaudīt atpūtas kompleksa «Miķelis», viesu nama «Bērzkalni» kafejnīcas un Mežotnes pils restorāna apmeklētāji.

Bauskas ēdienu tapšanas process bija ļoti radošs. Vairāk nekā četru nedēļu laikā apmeklēti visu partneru uzņēmumi, kopīgi gatavoti ēdieni, domāts un diskutēts par to reklāmu. «Ar lepnumu varam teikt, ka, satiekoties trīs lieliskiem pavāriem, izmantojot vietējās sastāvdaļas, tapuši trīs īpaši Bauskas ēdieni,» skaidro Bauskas tūrisma informācijas centra (TIC) vadītāja Inese Turkupole-Zilpure. 

Viņa piebilda, visos trijos ēdienos ir pazīstamākais Bauskas produkts – «Bauskas alus». Katram ēdienam radīts savs stāsts, kuru tapšanā savu izdomu ieguldījis vēsturnieks, Bauskas novada domes priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks. Ar šiem stāstiem var iepazīties maltītes baudīšanas vietās, Bauskas TIC to popularizēs īpašos bukletos. Tādējādi daudzveidīgāks tapis tūristiem piedāvāto produktu klāsts. 

Pamatēdiena «Bauskas dālderis» receptes autore ir atpūtas kompleksa «Miķelis» šefpavāre Anžela Anufrijeva: «Grūtākais bija atrast pareizās proporcijas mērcei. Ko līdzīgu savulaik palīdzēju pagatavot «Bauskas alus» komercdirektorei Daigai Solzemniecei, kad viņa piedalījās televīzijas šovā «Gandrīz ideālas vakariņas». Tur ēdienu novērtēja ļoti augstu. Ceru, ka «Bauskas dālderis» arī visiem garšos.»

«Tiešām labi. Īpaši pārsteidza cūkgaļa, to jāmāk pagatavot tik sulīgu. Tas liecina, ka ēdienam izmantotas augstvērtīgas izejvielas. Draugiem un paziņām, kas brauks uz Bausku, ieteikšu nobaudīt šo ēdienu,» «Bauskas Dzīvei» atzina bijušais baušķenieks Andrejs Beļinskis. 

Deserta «Saldās pilsdrupas» pagatavošanā izmantota «Saldā brunete» un Bauskas alus mērce, kura kopā ar ogu mērci tam piešķir īpašas garšas nianses. Saldā ēdiena receptes autori ir viesu nama «Bērzkalni» un Mežotnes pils šefpavāri Gunta Smaļķe un Gints Mauriņš. «Bauskas Dzīvei» G. Mauriņš apliecināja, tas ir labākais, ko viņam nācies pagatavot. Ēdiena īpašais noslēpums ir mērcīte, kā arī vietējās ogas. Atkarībā no sezonas tās tiks variētas. Pašlaik «Saldās pilsdrupas» rotā Ceraukstes pagasta dārzos lasītās jāņogas. 

Kokteiļa «Bauskas rātes dzira» receptes autors ir SIA «Bauskas alus» valdes loceklis Vladimirs Barskovs. Tā noslēpums ir alus un veselības dzēriena proporcijās. Kokteilim varēs izvēlēties «dāmu» vai «kungu» versiju. Vienā no tām būs vairāk iesala dzēriena, otrā vairāk alus.
 

Pievieno komentāru

Komentāri 9

...

Nogaršojām, gaļa nemaz tik sulīga nebija, bet kopumā o.k. saldais bija vislabākais.

pirms 4 gadiem, 2014.05.06 10:42

ja

kur tad pārējie krogi ? vai šos ēdienus piedāvāt var atļauties tikai tie kurus ir kam stutēt ?

pirms 4 gadiem, 2014.05.06 12:24

pusiks

nu Aveņu ēdienkartē šis neiekļautos, jo nav paredzēta majonēzes restīte pa vissu :D

pirms 4 gadiem, 2014.05.06 17:34

Mmmm...

Ēdienus pagaršojām "Bērzkalnos". Ļoti garšīgi, jo īpaši gaļa. Sulīga, garšīga.

pirms 4 gadiem, 2014.05.06 13:42

gribētājs

Nopietns jautājums par dziru - kādās proporcijās jālej, cik alus un cik veselības dzērienam jābūt?

pirms 4 gadiem, 2014.05.07 09:22

šefiņš

Cik augstas kvalifikācijas šefpavāram jābūt, lai uz šķīvja uzliktu gatavu, veikalā nopirktu Bruneti??? Izcili!!! Un to vēl jāizdomā divatā....

pirms 4 gadiem, 2014.05.07 14:00

vietējā

...šādu dziru varēja nobaudīt vismaz gadus 6 atpakaļ kādā palielākā pasākumā un tas nebūt nebija alinieku izgudrojums, bet gan tirgotāju nopelns.
runājot par Bruneti- ja tas tiešām ir gatavais veikalā nopērkamais brīnums-ēdinātāji izblamēs sevi, jo tas ir kaut kad briesmīgs

pirms 4 gadiem, 2014.05.09 23:25

Bagņans

Bauskas īpašais dzēriens arī ir, Rūpniecības ielas točku dzira?

pirms 4 gadiem, 2014.05.10 15:23

jančuks

Bauskas īpašais dzēriens jau iz gudrots un tika pasniegts pāris gadus atpakaļ Bauskas pilskalnā,un tie jau nu nebijāt jūs ,kas izgudroja.

pirms 4 gadiem, 2014.05.11 22:21

Vietējās ziņas