Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Gaļas kūpinājumu ražotāji īpašu satraukumu nepauž 17

Benzopirēna normu pazemināšana gaļas kūpinājumiem jau otro nedēļu ir aktualitāte gan ražotājiem, gan patērētājiem. Pēdējie ir apņēmības pilni ieradumus nemainīt, tādēļ tirgotavās joprojām taujās pēc tik iecienītajiem mājas kūpinājumiem.

Skaistkalniete Elga Kaļķe portālam pastāstīja, ka kūpinājumus uzturā lieto reti: «Taču tiem, kas šos produktus iegādājas biežāk, satraukties nevajadzētu. Mums te tirgo Āķu ģimenes produkciju, tā noteikti ir laba un veselīga.»

Līdzīgu viedokli pauž baušķenieks Ernests, kurš ilgus gadus gaļu kūpinājis savās lauku mājās. Tagad tādus pašus produktus viņš pērk tirgū un nedomā ieradumus mainīt.

Īpašas bažas nepauž arī ražotāji. Īslīciete Marija Rosuščana savā uzņēmumā «Bauskas bekons» kūpinājumus gatavo jau vairāk nekā piecus gadus. Šajā laikā iebildumi par produkcijas kvalitāti nav saņemti. Skaistkalniete Karīna Āķe gaļas izstrādājumus kūpina daudzus gadus un realizē tos vietējā veikalā, arī Bauskā. Viņa neizmanto intensīvās kūpināšanas tehnoloģiju, bet daļu no apstrādes procesa veic tā dēvētajā sutināmajā skapī, tādējādi samazinot dūmu iespējami kaitīgo ietekmi.

SIA «Planik 2» vadītājs Vladimirs Korņenkovs uzskata, situācija ir nedaudz pārspīlēta: «Pāries tas trakums, un viss nomierināsies. Beigās jau visu nosaka pircējs – ja manta ir garšīga un veselīga, viņš to pērk.»

Vienlaikus ražotāji nepiekrīt zemkopības ministra Jāņa Dūklava apgalvojumam, ka problēma ir uzpūsta. Tieši viņa kā zemkopības ministra laikā 2011. gadā tika pieņemta attiecīgā Eiropas Komisijas (EK) regula. J. Dūklavs uzskata, ražotāji bija laikus informēti. «Nav iespējams mazajam uzņēmējam izsekot visam, ko mūsu valdības vīri Briselei apsola vai izlemj. Ja reiz šāds likums tika pieņemts, par to vajadzēja daudz un plaši skaidrot,» tā M. Rosuščana.

Vairāk par šo tēmu lasiet laikraksta «Bauskas Dzīve» drukātajā versijā piektdien, 31. janvārī.

Pievieno komentāru

Komentāri 17

kalnkariņš

Mūsu deputātiem EP vajag pa mizu. Kā vaŗeja nogulēt šo te faktu un nesakārtot, ka tādi kūpinājumi ir tikai Latvijai/Baltijai raksturīgs produkts kā tā jocīgā salinātā maize, ko nesen atzina. Tāds ir mozarella siers itāļiem, brūnais kazas siers norvēģiem un šampanietis frančiem utt. Protams, ka kūpinās kā kūpinājuši, jo izsenis bija jāatrod kāda metode kā saglabāt gaļu, kamēr nepazina ledusskapi. Un pirks zem rokas, apejot nodokļus. Vājprāts, gaļas kūpināšanu pielīdzināt tikpat kā kandžas dzīšanai.

pirms 4 gadiem, 2014.01.31 08:44

mjāā

Gan jau atkal no ES kaut kas uzspiež, tā pat kā euro.....

pirms 4 gadiem, 2014.01.31 08:44

kūpinājumu fans

Vai labāk nepameklēt ZZS ministru Dūklavu un vaicāt - kāpēc pieņēma? Rīt jau būs pa vēlu un Duklava apgalvojums, ka problēma ir uzpūsta būs jau vēsturē... un kūpinājumi arī... Ja vēl nopietni - tas ir Eiropas lielražotāju lobijs un arī Rīgas.

pirms 4 gadiem, 2014.01.31 09:03

lasītāja

Kur tad kundzītei galvas pārsega,lai matiņi nelido pa gaisu,vai tad higiēniskās normas ir atceltas,vai negribēja savu copi sabojāt.......

pirms 4 gadiem, 2014.01.31 10:05

xxx

Tā tantīte jau nu ar to gaļiņu notiekti neztrādā, tikai gribēja izrādīties foto priekšā .Ar tādiem nagiem jau nu cekā nestrādā.

pirms 4 gadiem, 2014.01.31 10:33

oja))

a izskatiities ta visi gribam smuki, lai vai kaadu darbinu daraam!.

pirms 4 gadiem, 2014.02.01 09:54

pele

kas es savu cīķi ar vairs nedrīkstēšu žāvēt?

pirms 4 gadiem, 2014.01.31 11:19

ņau

Varbūt ka drīkstēsi,tikai tā lai dūmi nevelk uz Briseles pusi.Pavasarī eiroparlamenta vēlēšanas,jaunie kandidāti negribēs smaržot pēc alkšņa malkas dūmiem.Latviešu parlamentarietis uzvedas korekti un klusi,kad jācīnas par valsts jautājumu aizstāvēšanu,tādēļ mēs nedrīkstam smar žot

pirms 4 gadiem, 2014.01.31 13:33

nāk ņirdziens

Idioti pie teikšanas ir ne tikai Latvijā. No septembra kūpinājumos pieļaujamā norma būs 2 mg/kg , bet ikdienā lietojamās maizes garozā ir 7 ( !!! ) reizes lielāks benzpirēna daudzums - 14 mg/kg !
Un vispār - cilvēkam jāapēd 10 000 ( !!! ) reižu vairāk pārtikas,lai REĀLI parādītos kaut kādas saslimšanas no šitā nāvekļa benzpirēna !

pirms 4 gadiem, 2014.01.31 13:44

mīļā,

tas ir benzopirēns, tāds bezpiēns nav vēl izgudrots.

pirms 4 gadiem, 2014.01.31 19:42

Maijiņa

Mēs Tevi izārstēsim, atkarīgais !

pirms 4 gadiem, 2014.01.31 19:57

jeufjgtfok

Kā Jums garšo SNIFA produkcija?Man šķiet,ka tā ir drausmīga!!!!!!!!!!

pirms 4 gadiem, 2014.01.31 14:34

ome

veselības dēļ kūpinātu gaļu uzturā nelietoju vispār,bet cūkgaļas sardeles pērku tikai snifa

pirms 4 gadiem, 2014.01.31 19:45

kūpaļa

Vācieši šo produktu ievazāja, vācieši arī dabūs prom

pirms 4 gadiem, 2014.01.31 18:55

ok

MAN PIEMERAM LOTI GARSO SNIFA PRODUKTI.MM GALINA TIK GARSIGA.

pirms 4 gadiem, 2014.01.31 23:25

nefane

Tad jau Tu nespēj saprast,kas ir garšīgs un kas ir neēdams.Labu apetīti.Es no turienes gan neko nepērku.

pirms 4 gadiem, 2014.02.01 07:00

Vietējās ziņas