Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Lietuviešu un igauņu nacionālo maltīti piedāvās Bauskas un Rundāles novada kafejnīcas 16

Otro reizi mūspusē tiek rīkota Bauskas kafejnīcu patriotiskā nedēļa. To no 16. līdz 28. februārim organizē Bauskas tūrisma informācijas centrs (TIC).

Akcijā iesaistījušies Bauskas un Rundāles novada astoņi ēdināšanas uzņēmumi. TIC vadītāja Inese Turkupole-Zilpure skaidro, ka iecere šoreiz nākusi no uzņēmējiem. Rudenī organizētais pasākums bijis saistošs ne tikai apmeklētājiem, bet arī ēdinātājiem. Februārī akcijai izraudzīta Lietuvas un Igaunijas ēdienu popularizēšana, jo mūsu kaimiņvalstis šajā mēnesī svin Neatkarības dienu.

Kafejnīcas «Pils krogs» vadītājs Edgars Kozlovskis stāsta, ka akcijā atkal pieteicies, jo tā veiksmīgi īstenota pirmajā reizē: «Ēdinātāju vidū Bauskā konkurences netrūkst. Tādēļ jāizmanto katra iespēja sevi popularizēt. Šoreiz piesaistīja tematika – lietuviešu un igauņu ēdieni. Izdomāt ko interesantu nebija viegli, meklējām idejas recepšu grāmatās.»

Rundāles pilī izvietotās kafejnīcas «Ozollāde» vadītāja Anita Ozoliņa atzīst, ka rast atbilstīgus ēdienus nebija viegli: «Gribējās kaut ko mazāk zināmu, tādēļ lasīju dažādu literatūru. Uzzināju daudz jauna par ēdieniem un vairāk iepazinu abas tautas. No igauņu virtuves izvēlējāmies savdabīgi gatavotus kāpostus ar grūbām, lietuviešiem atradām kibiņai – Lietuvas dienvidu daļai raksturīgu ēdienu.»

I. Turkupole-Zilpure vērtē, ka akcija radījusi rezonansi sabiedrībā. Ieinteresēti ir uzņēmēji. Diemžēl neizdodas iekustināt Iecavas un Vecumnieku novadā strādājošos ēdinātājus.

Bauskas TIC par šo akciju informējis kaimiņzemju vēstniecības, ziņa no virtuālās vides nonākusi Lietuvas presē. Laikraksts «Lietuvas Ziņas» publikāciju ievietojis pirmajā lapā.

Patriotiskās nedēļas dalībnieki

Krogs «Aveņi»: igauņu ēdiens – zirņu zupa ar dārzeņiem un kūpinātu gaļu, sātīgā grūbu-kartupeļu putra ar bekonu; lietuviešu maltīte – kuģelis un šakotis ar kafijas krēmu un persiku mērci.

Mūzikas klubs «Čuguna roze»: igauņu ēdiens – «Verivurst» jeb asinsdesa ar brūkleņu biezeni; lietuviešu ēdiens – «Kiaulės ausis» jeb kūpinātas cūkas ausis ar piedevām.

Kafejnīca «Rātslaukums»: lietuviešu maltīte – cepelīni; igauņu ēdiens – ābolu-biezpiena suflē ar ogu mērci.

Kafejnīca «Pils krogs»: igauņu ēdiens – cūkgaļa ar kaulu un kartupeļu pankūku; lietuviešu deserts – tradicionālais šakotis – egles kārtojums ar putukrējumu un ogām.

Viesu nams «Bērzkalni»: lietuviešu maltīte – veselības krēmzupa, cepelīni ar cūkgaļu, pārlieti ar ceptu kūpinātu gaļu un skābo krējumu; igauņu ēdiens – «Mulgikapsad» jeb sautēti kāposti ar grūbām un cūkgaļu.

Atpūtas komplekss «Rožmalas»: lietuviešu ēdiens – sēņu biezeņzupa maizes podiņā, šakotis ar biezpiena-siera masu un dzērveņu mērci; igauņu ēdiens – grūbu biezputra ar kartupeļiem un grilētiem dārzeņiem, burkānu maize ar medu.

Kafejnīca «Ozollāde»: lietuviešu ēdiens – kibiņai ar jēra gaļu vai biezpienu, saldā zupa ar makaroniem; igauņu maltīte – podiņā gatavoti kāposti ar grūbām, saldajā – augļu-ogu biezzupa ar biezpiena klimpām.

Viesu nams «Baltā māja»: īpašs sarīkojums 20. februārī «Latviskās dzīres». Tā laikā apmeklētājiem piedāvās vairākus igauņu un lietuviešu ēdienus un dzērienus, iepazīstinās ar kaimiņvalstu kultūru, sadzīves paradumiem, viesiem būs konkursi, muzicēs lietuviešu kapela no Žeimes.

Pievieno komentāru

Komentāri 16

Apmeklētāja

Čuguna roze - izcēlās ar ēdiena piedāvājumu.

pirms 2 gadiem, 2016.02.15 12:00

Vija

es iešu uz Rātslaukumu un uz Bērzkalniem. Nepatīk ka Baltā māja - izlec no kopējā formāta. Tas tiešām tā lecīgi...

pirms 2 gadiem, 2016.02.15 12:29

Kristīne

Baltā māja nevis izlec, bet izceļas ar savu piedāvājumu un ideju! Vairāk tādu, domājošu ēdinātāju un nebūs tikai cepelīni!!!!

pirms 2 gadiem, 2016.02.15 16:08

aija

Baltajā mājā tematiskās Latviešu dzīres ir viņnu pašu iniciatīva jau ilgāku laiku.Tās prasa laiku un darba ieguldījumu.Cik esmu bijusi, patīk.

pirms 2 gadiem, 2016.02.15 22:57

Valdis

Man gan patīk Pils krogā!

pirms 2 gadiem, 2016.02.15 16:09

1

bet es jau arī rakstu, ka tikai Aveņi un Pils krogs.

pirms 2 gadiem, 2016.02.15 16:35

baudītāja

Kārdinošs piedāvājums, kā lai paspēj visu nogaršot!!!
Loti laba ideja, paldies autoriem un realizētājiem!

pirms 2 gadiem, 2016.02.15 13:28

mmm

forša ideja! es iešu tur, kur buus cepeliini! :)

pirms 2 gadiem, 2016.02.15 14:38

Vilnis

Tad tikai uz Panevēžiem!

pirms 2 gadiem, 2016.02.15 16:10

vecais avens

Es neiešu nekur. Aizbraucu uz Jelgavu, sapirku pa lēto gaļu, cepšu kotletes, uztaisīšu gulašu un frikadeļu zupu ar zaļumiem, ēdīšu kā sņakst, vot, ha, ha. Kas var būt labāks par šo, nekas.

pirms 2 gadiem, 2016.02.15 18:55

vecajam avenam

Pilnīgi tev piekrītu, veco zēn. Kam naudu nav kur likt lai iet un mērkaķojas, nepaēduši vienalga paliks, pie tam ar tukšu kabatu.

pirms 2 gadiem, 2016.02.15 18:58

...

dikti jau iederētos arī nacionālkrāsainie atslaukāmie papīri

pirms 2 gadiem, 2016.02.16 17:32

jaunais avens

Arī esmu pircis gaļu Jelgavas tirgū, normāls ceņņiks. Kur Bauzes tirgu tās nenormālās cenas dabū un pie tam vēl "sapotē" gaļu tā ka ūdens kā no fontāna gāžas.

pirms 2 gadiem, 2016.02.16 22:48

B

Bērzkalnos būtu jauki ,ja kaķi nelēkātu un nebūtu veci aizkari un saplēsti dīvāni.Arī galdauti novecojuši un interjers vispār.

pirms 2 gadiem, 2016.02.17 20:14

Vietējās ziņas