Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Vallē māca cept Lieldienu speķraušus 4

 Vecumnieku novada Vallē Ģertrūde Zvaigzne ir pazīstama kā gardu pīrāgu, kūku un cepumu cepēja. 2. aprīlī aktieru brāļu Amtmaņu muzejā «Zvanītāju Bukas» viņa stāstīja un rādīja savu pieredzi. «Dzirdēts teiciens - ja nav ko ēst, jācep pīrāgi? Īsti gan tas neatbilst patiesībai, jo, lai pīrāgs būtu gards, aizdaru nevajag žēlot mīklai, arī pildījumam jābūt labam. Bez pīrāgiem nav iedomājams cienasts Lieldienās, Vasarsvētkos, Jāņos, Ziemsvētkos. Kāzās, bērēs, kristībās, jubilejās - bez pīrāgiem neiztikt,» saka Ģertrūde Zvaigzne. Konditores profesiju viņa apguvusi tehnikumā, šajā arodā strādājusi 20 gadu dažādās Rīgas kafejnīcās, mācoties no slaveniem sava aroda pratējiem.  Pīrāgu pēcpusdienā no Ģertrūdes Zvaigznes mācījās Diāna Ruģele, Roze Jankuža, Irēna Ruģele, Inga Kublinska, Ilona Idere-Bankava, Austra Hariga Volters un arī Valles pārvaldes vadītāja Iveta Radziņa. Šķiet, kas nu tur liels, katra sieviete savā mūža ir cepusi pīrāgus, bet kāpēc neizmēģināt ko jaunu? Tāds nolūks bija arī farmaceitei Regīnai Igaunei, kura uz šo pīrāgu mācību stundu bija atbraukusi no Vecumniekiem un kopā ar visām saimniecēm rūpīgi pierakstīja recepti un vēroja pagatavošanas procesu un piedalījās tajā. Visu acu priekšā mīkla tika iejaukta, tai pievienots ieraugs, samīcīta, uzraudzēta, vēlreiz pārmīcīta. Katra saimniece varēja velt mīklas bumbiņas, kurām ļāva uzbriest, pirms no tām veidoja pīrādziņus. Cepšana vienlaikus notika gan muzeja virtuves malas plīts krāsnī, gan elektriskajā ceptuvē, jo vienlaikus gataviem bija jābūt ap 100 pīrāgu. Ar iznākumu Ģertrūde Zvaigzne bija apmierināta:«Neizgāzos – viss, tikpat garšīgi kā vienmēr!» No šādas mīklas ceptie pīrāgi esot mīksti vēl pēc nedēļas, viņa apgalvo. «Zvanītāju Bukās» ceptie no šķīvjiem gluži vai pazuda ēdēju kārajās mutēs. Iespējams, ka ne vienā vien Valles ģimenē Lieldienu galdā būs šādi īpašie - Ģertrūdes - speķrauši. Kopīgai pīrāgu cepšanai varētu sekot kūkas «Napoleons» gatavošana. Arī to Ģertrūde Zvaigzne protot izcept tādu, ka uz mēles kūst. Tas varētu būt aizsākums jaunai tradīcijai, spriež brāļu Amtmaņu muzejā «Zvanītāju Bukas» vadītāja Dace Anna Paegle.

Pievieno komentāru

Komentāri 4

Zinītis

Nedomāju, ka vallietes ir tik stulbas, ka nemāk izcept pīrāgus, tas ir kārtējais farss. kaut kā jau vajag reklamēties. Kāpēc lielā cepēja neatver Vallē kulinārijas cehu, nav ko turēt sveci zem pūra.

pirms 8 gadiem, 2010.04.03 19:49

Vallene

Par Stelpi nezinu, bet Vallē vienmēr cilvēki bijuši rosīgi un ar interesantām idejām, kāpēc nerakstīt? Varbūt Svitene vai Viesturi arī sagribēs tāpat un atdzīvosies :)

pirms 8 gadiem, 2010.04.03 14:45

laiski

varētu papētīt, cik bieži (kopš pagājušā gada novadu izveidošanas) žurnālisti raksta par Valli un Kurmeni...domāju n reizes vairāk nekā, piemēram, par Sviteni, Viesturiem vai Stelpi.
Ā, nu viņi tagad ir mūsu administratīvajā teritorijā, vajag vajag un vajag īpaši to parādīt, ka Bauskas dzīve arī to zin'.

pirms 8 gadiem, 2010.04.03 13:52

Till

Nesen lasīju, ka saimniecei esot jābūt dusmīgai, lai pīrāgi labāk celtos, bet Ģertrūde kā saulīte :)) forša lieta, žēl, ka uz Valli tik slikts ceļš no Iecavas puses

pirms 8 gadiem, 2010.04.03 11:27

Vietējās ziņas