Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Aicina pareizi tecināt sulas

Sulu tecināšana nav kaitīga koka veselībai, ja tas tiek darīts pareizi, tāpēc, tecinot sulas, jāmēģina nodarīt pēc iespējas mazāks kaitējums kokam, aicina Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja Liene Suveizda.Lai arī pavasarī sulu var iegūt teju no visiem lapu kokiem, Latvijā sulu tecināšanai parasti izmanto bērzu. Arī kļavas ir piemērotas sulu tecināšanai, to sula ir saldāka par bērzu sulu. Kļavu sula satur apmēram 2,6% cukura, bet bērza sula - 1,6%. Citu lapu koku sulā cukura daudzums ir zemāks, un tām raksturīgs augstāks miecvielu saturs, kas piedod sulām rūgtumu. Sulu tecināšanu var iesākt, kad zeme jau atkususi un temperatūra pacēlusies virs nulles. Kvalitatīvāka sula būs tiem kokiem, kuri aug saulainā vietā. Sulu tecināšanai piemēroti vidēja vecuma un vecāki koki. Piemēram, no 70-80 gadus veca bērza pavasarī var iegūt līdz pat 200 litriem sulas, aptuveni 20-30 litrus sulas diennaktī. Suveizda urbšanai iesaka izvēlēties koku, kura diametrs nav mazāks par 30-40 centimetriem. Šim nolūkam kokam atkarībā no uztvērējtrauka lieluma ērtā augstumā ar svārpstu ieurbj 5-10 centimetru dziļu caurumu. No augstāk ieurbta cauruma tek saldākas sulas. Saldāko sulu var iegūt, ja pudeli iekar vainagā un sulu tecina no koka zara. Šāda sula būs ne vien saldāka, bet arī bagātāka ar vitamīniem un minerālvielām, savukārt iegūtās sulas daudzums būs daudz mazāks. Sulas notecināšanai iesit koka vai cita materiāla renīti vai caurulīti, kuras garums piemērots uztvērējtraukam. Sulas tecēšanas laiks ilgst aptuveni mēnesi. Kad sulas tecēšana sāk apsīkt un sula kļūst duļķaina, kas sakrīt ar pumpuru plaukšanu, sulas tecināšana jāpārtrauc. Tecinot sulas, jāatceras, ka jebkura brūce kokam ir potenciāls infekcijas avots, jo tajā var iekļūt patogēni, kas izraisa koksnes trupēšanu. Tādēļ ļoti svarīgi atcerēties, ka pēc sulas tecināšanas nedrīkst atstāt urbumu vaļā, tas noteikti jāaiztaisa ar koka tapu. Dažkārt iesaka urbuma vietu vēl noziest ar māliem, lai mazinātu infekcijas iekļūšanas iespēju. Sulu katru gadu var tecināt no viena un tā paša koka, tikai ik reizi jāizvēlas cita urbuma vieta, atzīst Suveizda.

Pievieno komentāru

Latvijā un pasaulē