Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

«Bauskas alus» ražos dabīgi raudzētu kvasu 2

Alus ražotājs SIA Bauskas alus februārī sāks ražot dabīgi raudzētu kvasu. Projektā paredzēts ieguldīt aptuveni 80 tūkst. eiro. Sākotnēji kvasu paredzēts pildīt 1,5 l pudelēs un vēlāk atkarībā no pieprasījuma iepakojumu plānots dažādot, šodien ziņo laikraksts «Dienas Bizness».Bauskas alus valdes loceklis Vladimirs Barskovs  informēja, ka lēmums par kvasa ražošanas uzsākšanu pieņemts pieaugošā pieprasījuma dēļ. «Kvass ir populārs dzēriens, pieprasījums pēc tā aug, īpaši tas bija vērojams pagājušajā sezonā un iedzīvotājiem dabīgas lietas interesē arvien vairāk,» tā uzņēmuma vadītājs. Jāatgādina, ka dabīgi raudzētu kvasu Latvijā ražo vēl tikai SIA Ilgezeem, bet pārējie to importē. Tādējādi Bauskas alus būs otrs dabīgā kvasa ražotājs valstī. «Dienas Bizness» atgādina, ka no šī gada 1. jūlija stāsies spēkā noteikumi, kas paredz sakārtot kvasa tirgu. Pērn rudenī pieņemtie valdības noteikumi definēs un klasificēs kvasu un iesala dzērienu produktu grupu, reglamentēs šo produktu marķējumu, kā arī nosaukumu lietošanu citu bezalkoholisko dzērienu marķējumā. Izmaiņas noteikumos jau akceptējusi Eiropas Komisija. DB jau vēstīja, ka noteikumiem stājoties spēkā šī gada jūlijā, paredzēts pārejas posms - trīs mēneši - jauno prasību ieviešanai. Dabīgā kvasa ražotāji SIA Ilgezeem un AS Cēsu alus uzskata, ka jaunās kārtības ieviešana ir nozīmīgs solis kvasa tirgus sakārtošanā Latvijā, jo tādējādi turpmāk netiks maldināti patērētāji un būs nodrošināta godīga konkurence produktu ražotāju un izplatītāju starpā. Cēsu alus valdes loceklis Gustavs Zatlers iepriekš izteicās, ka lietas ir jāsauc īstajos vārdos; pircējiem ir jāzina fakti par produkciju, ko viņi iegādājas, lai varētu izdarīt savām vajadzībām adekvātu un objektīvu izvēli. Arī SIA Ilgezeem valdes loceklis Roberts Volfs izteica cerību, ka pēc jauno noteikumu stāšanās spēkā kvasa tirgū konkurence būs godīgāka, jo raudzēta kvasa izgatavošanas process ir dārgāks, līdz ar to arī cena veikalos ir augstāka nekā kvasa dzērieniem. Turklāt pārējie tirgus dalībnieki sākšot domāt par dabīga kvasa ieviešanu arī savā sortimentā.  Nozares atbildīgā Zemkopības Ministrija uzskata, ka noteikumos ietvertie nosacījumi ļaus sakārtot kvasa ražošanai izvirzītās prasības, kas patlaban ir pielīdzinātas vienai ražošanas tehnoloģijai, kā arī saglabās Latvijā pastāvošās tradīcijas kvasa ražošanā. Jāatgādina, ka patlaban Latvijā dabīgi raudzēts kvass un kvasa dzērieni tiek pārdoti ar vienotu nosaukumu kvass, kas maldina patērētājus, jo pēc ražošanas procesa un uzturvērtības tie ir divi dažādi dzērieni. Ievērojami atšķiras arī ražošanas izmaksas īstā kvasa un dzēriena ar kvasa garšu ražošanai, kas padara šos divus dažādos produktus konkurētnespējīgus arī cenas ziņā. Pret noteikumu projektu skaļi iebilda lielākie bezalkoholisko dzērienu ražotāji un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija, sakot, ka tas apdraudēs nozari.

Pievieno komentāru

Komentāri 2

Poh kur augs galvenais , ka maksās veselu bagātību!!!

pirms 9 gadiem, 2011.01.11 11:48

Latvijā un pasaulē