Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

PVD: Nav pamata bažām par veselībai kaitīgo Vācijas lapu salātu un citu dārzeņu tirgošanu Latvijā

Nav pamata bažām, ka Latvijā pārdošanā varētu nonākt ar EHEC (enterohemoraģisko E.coli) inficēti svaigie lapu salāti un citi dārzeņi no Vācijas, jo par šādu iespējamību nekavējoties informētu Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēma, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova.Kā ziņots, Vācija šodien brīdinājusi patērētājus būt īpaši piesardzīgiem, lietojot pārtikā tomātus, lapu salātus un gurķus, kas, iespējams, izraisījuši saindēšanos ar pārtikas produktiem un triju cilvēku nāvi. Inficēšanos ar EHEC, iespējams, izraisījusi svaigu tomātu, gurķu un lapu salātu lietošana pārtikā, paziņoja Pārtikas, lauksaimniecības un patērētāju aizsardzības ministrija. Tā aicina cilvēkus rūpīgi nomazgāt dārzeņus, it īpaši tos, kas nākuši no Vācijas ziemeļiem, kur pēdējās divās nedēļās reģistrēta lielākā daļa pārtikas izraisītās saindēšanās gadījumu. Veselības aizsardzības sistēmas darbinieki saka, ka aptuveni 140 cilvēki nopietni saslimuši ar EHEC izraisīto hemolītisko urēmisko sindromu un vismaz trīs ir miruši. Ir reģistrēts simtiem aizdomīgu gadījumu. "Varbūtība, ka Latvijā tiktu ievesti inficēti svaigie salāti no Vācijas ziemeļiem, ir ļoti minimāla. Ja pie mums ienāktu piesārņota pārtika, noteikti saņemtu ziņojumu no kolēģiem Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmā. Pagaidām tāda ziņojuma nav, turklāt informācija par slimības izcelsmi tomēr vēl ir ļoti neskaidra. Pāragri spriest, ka salāti, tomāti vai gurķi ir vainīgi cilvēku saslimšanā. Jānoskaidro, vai dārzeņi tikuši laistīti ar inficētu ūdeni vai tikuši apstrādāti tā, ka notikusi mikroorganismu nekontrolēta vairošanās," sacīja Marčenkova. PVD pārstāve akcentēja, ka patlaban, sākoties vasaras sezonai un svaigo salātu pastiprinātai lietošanai uzturā, īpaša uzmanība jāpievērš to mazgāšanai. "Pirms gatavot uzturu, visi dārzeņi rūpīgi jānomazgā, tie jāuzglabā attiecīgā temperatūrā un, ēdienu gatavojot, jāievēro atbilstoši higiēnas noteikumi."

Pievieno komentāru

Latvijā un pasaulē