Skolēnu ēdienkartē vairs nevarēs iekļaut frī kartupeļus un cīsiņus ar gaļas saturu zem 70% 5

Skolēnu ēdienkartē no šā gada 1.jūnija vairs nevarēs iekļaut frī kartupeļus, kā arī cīsiņus un sardeles ar gaļas saturu zem 70%, paredz šodien valdības apstiprinātais noteikumu projekts par veselīga un sabalansēta uztura normām skolās, sociālās aprūpes un rehabilitācijās iestādēs, kā arī slimnīcās.Plānots, ka noteiktās uztura normas izglītības iestādēs būs jāpiemēro no 2012.gada 1.jūnija, savukārt sociālās aprūpes un ārstniecības iestādēs - no 2013.gada 1.janvāra. Skolniekiem nedrīkstēs piedāvāt arī žāvētus, kūpinātus un sālītus gaļas un zivju produktus, rūpnieciski ražotus pelmeņus, saldētas rūpnieciski ražotas kotletes un frikadeles, zivju pirkstiņus, burgerus, gaļas un zivju konservus, mehāniski atdalītu vistas gaļu. Savukārt kā piedevas ēdieniem nevarēs pasniegt majonēzi, kečupu, tomātu mērci un krējuma izstrādājumus. Ēdienu pagatavošanā majonēzi, kečupu un tomātu mērci būs atļauts izmantot. Izglītojamo uzturā turpmāk neiekļaus frī kartupeļus, kartupeļu kroketes un citus eļļā vārītus un analogus pārtikas produktus, mehāniski atdalītu gaļu, majonēzi, kečupu, tomātu mērci, krējuma izstrādājumus piedevu veidā, pasniedzot ēdienu, kā arī konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki. Tomēr ēdienu gatavošanā majonēzi, kečupu, tomātu mērci būs atļauts izmantot. Savukārt gaļas izstrādājumus, piemēram, desas, cīsiņus, sardeles, žāvētus, kūpinātus, sālītus gaļas un zivju produktus, gaļas un zivju konservus, rūpnieciski ražotus pelmeņus, belašus, saldētas rūpnieciski ražotas kotletes un frikadeles, zivju pirkstiņus, kalmāru gredzenus, burgerus izglītojamo uzturā varēs iekļaut, ja šo ēdienu saturā būs vismaz 70% gaļas vai 60% zivju, nebūs garšas pastiprinātāju (E620-E650) un krāsvielu, tie nesaturēs mehāniski atdalītu gaļu vai izejvielas, kas ražotas no ģenētiski modificētiem organismiem. Tāpat šo produktu sāls saturam jābūt mazākam par 1,25 gramiem uz 100 gramiem gaļas produkta un 1,5 gramiem uz 100 gramiem zivju produkta. Turklāt šos pārtikas produktus skolēniem varēs piedāvāt ne biežāk kā reizi nedēļā. Vienlaikus skolās ēdiena gatavošanā turpmāk nelietos margarīnu, izņemot to, kas nesatur daļēji hidrogenētus augu taukus, vairākkārt karsētas un pārkarsētas taukvielas, krējuma izstrādājumus, buljona un zupu koncentrātus, sausos ķīseļa koncentrātus, ātri pagatavojamas kartupeļu biezputras (pusfabrikātus), augu eļļu, kas ir ražota no ģenētiski modificētām izejvielām. Noteikumu projekts paredz precīzi noteikt enerģijas un uzturvielu normas, kā arī ikdienas ēdienkartē iekļaujamos pārtikas produktus skolās un pirmskolās, kā arī enerģijas un uzturvielu dienas normas pamatdiētai ārstniecības iestāžu pacientiem un ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem. Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders, noteikumi izstrādāti, lai skolās, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās, kā arī ārstniecības iestādēs nodrošinātu veselīga un līdzsvarota uztura lietošanu. Tāpat noteikumi nosaka enerģijas un uzturvielu normas minēto grupu ikdienas ēdienkartē iekļaujamos pārtikas produktus, kā arī uzturam pievienojamā sāls un cukura daudzumu. VM uzsver, ka šo sabiedrības grupu uzturam ir jābūt sabalansētam un tā pagatavošanā jāizmanto svaigi produkti. Ja nav pieejami svaigi produkti, atsevišķos gadījumos pieļaujams izmantot saldētus produktus - saldētus dārzeņus ziemas periodā vai saldētu zivs fileju, jo pareizi sasaldētos un uzglabātos svaigos pārtikas produktos saglabājas lielākā daļa vitamīnu. Turpretī saldētu pusfabrikātu lietošana šo sabiedrības grupu ikdienas uzturā nav vēlama, jo tie nav vērtīgs olbaltumvielu avots, bet satur daudz sāli, piesātinātos taukus un pārtikas piedevas.

Pievieno komentāru

Komentāri 5

:D

var redzēt, ka šī gudrā veselības ministrija, neskatās gājienu uz priekšu, jo tad saprastu, ka pēc šī pusdienas kļūst dārgākas, vecāki tas nevar atļauties, tāpēc dod labāk līdzi kabatas naudu, bērni pa šo naudu iet uz veikaliem blakus skolai nopērk hamburgerus, picas, kolas, kas noteikti ir neveselīgāki produkti, kā zivju pirkstiņi un pelmeņi- Malači, lai tad aug mums mazie amerikānīši :D

P.S.
Pati esmu māte un zinu skaidri, katrs santīms, ko liks klāt pusdienām būs liktenīgs, tāpēc bērnam došu kabatas naudu, kā viņš to tērēs būs jau viņa atbildība ;)

pirms 9 gadiem, 2012.03.14 12:43

broņs

un kā ar tiem turku lētajiem saldumiem skolas bufetēs ?

pirms 9 gadiem, 2012.03.14 09:33

Mehāniski atdalīta gaļa ir produkts, ko ražo, atdalot no kauliem vai mājputnu liemeņiem gaļas atlikumus ar mehānisku līdzekļu palīdzību, kā rezultātā muskuļu šķiedru struktūra tiek gandrīz pilnībā zaudēta vai pārmainīta tā, ka nav salīdzināma ar parastu gaļu. Tātad - tie ir gaļas atlikumi, kas paliek pie kaula pēc atkaulošanas, plus visi skrimšļi, mazie kauli, ādas, cīpslas.

pirms 9 gadiem, 2012.03.13 14:38

Papa

Galīgi nesapratu frāzi par "mehāniski atdalīto gaļu".
Kā tad jāatdala? :o

pirms 9 gadiem, 2012.03.13 14:02

Latvijā un pasaulē