Alus tāpat kā piens mīl tīrību 2

Vasarā, kad alus tirdzniecība zeļ un plaukst, «Bauskas Dzīve» aicināja lasītājus ekskursijā uz SIA «Bauskas alus», kur top ne tikai mūspusē iecienītais tumšais un gaišais bairītis, bet arī iesala dzēriens. Tehnoloģe Daiga Vērniece atgādina, ka uzņēmumā ir pamatīgas tradīcijas un uzticība senajai, klasiskajai ražošanas tehnoloģijai. Sadarbība ar apiņu, iesala un miežu piegādātājiem ir nostriprinājusies, jo tikai tā var uzturēt iepazīto, tikai Bauskas alum raksturīgo garšu. Alus tapšanas ceļā apstājamies pie milzu katliem, kur vārās miežu iesala misa. Atceramies Blaumaņa «Skroderdienas Silmačos», kur skroderzellim Rūdim Līgo vakarā dabūt krūzi misas bija laimes kalngals. Tešām tā ir salda! Tomēr tehnoloģe Guna Dobre atgādina, ka alus top no četriem komponentiem - iesala, apiņiem, rauga un laba ūdens. Cukura šajā sarakstā nav, to rada fermenti rūgšanas procesā. Misu vērtē stelpiete Sarmīte Čekmarjova: «Tāda kā silta tēja ar maizītes garšu!», bet baušķenieks Edgars Celmiņš misas glāzei pat nepieskaras, jo viņu vilina solītais vēsā alus malks.No misas, to savārot līdz noteiktam blīvumam, gatavo iecienīto iesala jeb veselības dzērienu. To Daiga Vērniece piedāvā, atbildot uz jautājumu, kāpēc nav bezalkoholiskā «Bauskas alus». Iesala dzēriena sastāvā nav konservantu, toties ir kalcijs, fosfors, olbaltumvielas, maltoze un plašs B grupas vitamīnu klāsts. Dzēriena ražošanas laikā saglabātas augstvērtīgas vielas un fermenti, ko satur alus miežu iesals. Alus darīšanas process ir gana garš, kamēr top dzēriens, kādu pērkam veikalā. Pats svarīgākais ir tīrība. Tāpat kā piena pārstrādē, arī alu ir viegli sabojāt, uzsver Daiga Vērniece. Kad alus ir noraudzēts, to divējādi filtrē, līdz dzēriens ir dzidrs. Stikla pudeļu pildīšanas cehā runāties liedz troksnis. Lai netraumētu dzirdi, strādnieki lieto ausu aizbāžņus. Alu lej arī plastmasas pudelēs. 1300 pusotra litra, 2500 litra pudeļu te piepilda stundas laikā. Guna Dobre atgādina, cik vērtīgas ir alus pudeles. Tāpēc tās ieteicams nevis sašķaidīt stikla tarai paredzētajos konteineros, bet nodot, lai tās var izmantot alus atkārtotai pildīšanai. Pudeles, protams, tiek ļoti pamatīgi mazgātas, skalotas un pārbaudītas, lai ne kriksis tajās nesabojātu dzērienu. Dzintra Vērniece stāsta, ka savulaik ražots arī stiprais alus, ap 7% alkohola, bet pircēju tam bijis maz. Tāpēc «Bauskas alus» turas pie ierastajām gaišā un tumšā alus šķirnēm. Bauskas tumšais (alkohola 5%) raudzēts pēc klasiskās tehnoloģjas. Garšu tas iegūst no tīra dziļurbuma ūdens un pašu gatavotā iesala, kas top no Latvijā audzētiem miežiem. No iesala izgatavošanas līdz alus iepildīšanai pudelēs viss notiek «Bauskas alus» darītavā.Tomēr vispopulārākais un vairāk pirktais ir «Bauskas gaišais» (alkohola 4,8%). Tam piekrīt baušķenieks Edgars Celmiņš, kuram ir atbilde uz jautājumu, kur Bauskā var iedzert no mucas glāzē lietu vietējo alu? Abos Bauskas tirgos ir šāda iespēja, piekrīt Guna Dobre. Tomēr krietni vairāk alus tiek izdzerts un nopirkts ārpus Bauskas. 2007. gadā alus realizācijas apjoms palielinājies par astoņiem procentiem, bet iesala dzērieni «Veselība» un «Porteris» pārdoti pat par 28 procentiem vairāk. Pie degustācijas galda ar sieru un čipsiem kavējoties, laikraksta «Bauskas Dzīve» lasītāja stelpiete Sarmīte Čekmarjova atzīstas, ka alu vispār nedzer, toties vīram ir prāva alus etiķešu kolekcija, un viena viņam tiek arī no šīs ekskursijas. Baušķenieces Feodosija Kovaļova, Aira Staņķe un Ausma Zellīte dod priekšroku tumšā alus šķirnēm un slavē iesala dzēriena pilnīgo garšu. Toties gaišā alus piekritēja ir Sanita Sproģe. Elmārs Celmiņš vēl piebilst, ja varētu dzert bez maksas, viņš izvēlētos tikai «Bauskas alu», bet pērkot vērtē arī cenu, un tad paliek pie «Lāčplēša alus». Guna Dobre un Daiga Vērniece stāsta, ka par to, kā top alus, interesējas daudzi, ekskursantu grupas jāpieņem katru dienu. Dzēriena nobaudīšana cilvēkiem palīdz izprast, kas garšo vislabāk. Tas arī ietekmē izvēli. Atgādinot, ka alus nav gluži nevainīgs, bet tomēr alkoholisks dzēriens, rakstu nobeidzu ar tautasdziesmas rindām: «Alutiņa putiņās vairāk gudra padomiņ'/ Nekā tēva dēliņam, alutiņa dzērājam!»

Pievieno komentāru

Komentāri 2

Papucim

Aicināja lasītājus pieteikties ar vairākiem sludinajumiem avīzē. Lasiet Bauskas Dzīvi.

pirms 12 gadiem, 2008.07.21 16:56

Papa

Kur ta' un kad BDz aicināja apmeklēt Bauskas Alu!? Kad būs nākamais tusiņš?
Un kā ar Lodinga alus brūzi?
Un beidzot: kad lūzeriskajā bauskā varēs normāli iedzert tepat brūvēto bairīti!? IDIOTISMS: ka to nevar :(

pirms 12 gadiem, 2008.07.20 21:58

Vietējās ziņas