Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Iepazīst ekoloģiskus produktus un iepakojumu

Ekoskolas programmā iepazīstot veselīgu dzīvesveidu, Iecavas novada Dzimtmisas pamatskolas 7. - 9. klašu 18 audzēkņi devušies mācību ekskursijā uz piena pārstrādes uzņēmumu.Ģeogrāfijas programmā iepazīstot uzņēmumus, skolēni kopā ar pedagoģi Velgu Ērgli apmeklēja «Rīgas piena kombinātu», kuram pienu nodod daudzi mūspuses ražotāji. Pašu pārstrādes procesu sīki izzināt nav bijis iespējas, jo pārtikas pārstrādes noteikumi ir ļoti stingri, stāsta skolotāja. Tomēr audzēkņiem bijusi iespēja daudz uzzināt no videofilmas, kā arī degustēt dažādus produktus.Uzņēmuma viesiem prezentēti produkti ar zīmoliem «Rasa», «Mana saime» un «Lāse». Stāstījuma un demonstrācijas gaitā skolēniem uzdoti jautājumi, un V. Ērgle bija gandarīta, ka nereti viņas audzēkņi atbildējuši «īstajā virzienā».Pārsteigums bijis produktu «Mana saime» ekoloģiskais iepakojums ar krītu sastāvā, kas ātrāk sadalās un nepiesārņo dabu. Gide atklājusi, kāpēc «Lāses» piens tik ilgi nesaskābst, proti, to pasterizē 140 grādos. Balsojot par gardākajiem jogurtiem, bērni par labākajiem atzinuši «Lakto», jogurtu ar persikiem un mango sulu, ķiršiem un granātu sulu. Gide paskaidrojusi, ka pienskābās baktērijas šajos produktos visvairāk sakrājas augšpusē, tāpēc jogurtu ieteicams ēst nemaisot.Ļoti aizraujošs bijis stāstījums par sieriem. Skolēni uzzināja, kāpēc sierā ir caurumi, ka cietos sierus nogatavina 18 mēnešus. Atbildot uz gides jautājumiem, viņa izrēķināja, cik piena nepieciešams tonnas siera saražošanai un kāpēc govīm vajag konkrētu zāli.«Tā bija lieliska mācību stunda, ne tikai ēšana,» uzsver V. Ērgle, «speciāliste izskaidroja, kāpēc nav ieteicams vienlaikus ēst saldos un skābpiena produktus.» Īpaša balva bija katra paša izvēlēts našķis - saldējums ar tīkamāko piedevu. Pagājušajā nedēļā skolēniem sarīkota zināšanu pārbaude par ekskursijā apgūto. Rudenī Dzimtmisas audzēkņi līdzīgā braucienā iepazinuši Jelgavas keramikas rūpnīcu.

Pievieno komentāru

Vietējās ziņas