Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Mežotnē pirmo reizi 20 gados uzziedējis telpaugs monstera 6

Mežotnes pilī pirmo reizi uzziedējis telpaugs monstera, un tas uzskatāms par lielu retumu, «Bauskas Dzīvei» pavēstīja pils pārdošanas un mārketinga nodaļas vadītāja Ilze Djačuka.

Monstera Mežotes pils zāles rotā jau 20 gadus, un ilgāk strādājušie pils darbinieki stāsta, ka tā uzziedējusi pirmo reizi. «Aicinām braukt pie mums ciemos un apskatīt šo brīnumu,» saka I. Djačuka.

Kā vēstīts interneta mājaslapā telpaugi.info, monstera ir gigantisks, ātri augošs augs, kurš var sasniegt trīs un vairāk metru augstumu. Monsterai ir gan lapas, gan gaisa saknes, ar kurām tā var vīties pie staba vai režģa. Labi kopta monstera zied ar lieliem, vairāk nekā 20 cm gariem, baltiem ziediem, no kuriem var izveidoties kukurūzas vālītēm līdzīgi ēdami augļi.

I. Djačuka gan iesaka ņemt vērā, ka visas monsteras (angliski «monster» nozīmē ‘briesmonis’ – red.) daļas ir indīgas un tās nedrīkst bāzt mutē, izņemot gatavus augļus, kas istabas apstākļos ļoti reti nogatavojas.

Monsteras lapas ir sirdsveida. Ja monsteru audzē gaišā vietā un ne pārāk sausā gaisā, lapu malās rodas iešķēlumi. Ideālos apstākļos lapas izaug lielas, tajās izveidojas ovāli caurumi. Monstera ir viegli audzējams telpaugs, kas spēj augt pusēnā un samērā labi pacieš sausu gaisu, liecina Mežotnes pils speciālistu pieredze. Ja lapas kļūst nespodras, to spīdumu var atjaunot, noslaukot ar drāniņu, kas samērcēta paniņās, vai apsmidzinot ar lapu spīdumu. Monsterai ideāli piemērota ir gaiša vieta, kuru neapspīd tieša saule, kā arī paaugstināts gaisa mitrums.

«Vasarā augu bagātīgi laistiet ar siltu ūdeni, regulāri pievienojot šķidru mēslojumu, bet ziemā laistiet mazāk!» iesaka I. Djačuka.

Pievieno komentāru

Komentāri 6

dho

tas ir cukausis, ta sauc tautas valoda.

pirms 7 gadiem, 2013.09.05 16:20

xcx

es viņu nogriezīšu un aiznesīšu uz mājām

pirms 7 gadiem, 2013.09.05 19:43

zzz

Auglis ir ļoti garšīgsm, garša līdzīga ananāsam... deviņdesmitajos gados tāds auga Vecsaules siltumnīcās neļķu mājā... un augļu bija padaudz...

pirms 7 gadiem, 2013.09.05 20:55

praktikants

ES aŗi Vecsaulē to augli ēdu

pirms 7 gadiem, 2013.09.05 21:27

Vietējās ziņas