Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Sākusies rabarberu sezona

Pienācis rabarberu laiks, kurš kā katru gadu turpināsies aptuveni līdz Līgosvētkiem. Tāpēc tie jāgatavo, jāgaršo un jābauda, kamēr vēl ir iespēja, iesaka rabarberu audzētāji.Dairis Rāzmanis rabarberus audzē Ceraukstes pagastā aptuveni pushektāru lielā platībā. Lai arī ziema šogad bija ilga, rabarberu ražu tā ir ietekmējusi vien tā, ka tie ir ienākušies vēlāk. Lapotne esot liela, un stumbri resni. Viņš smejas, ka rabarberi augot kā nezāle un ka tos tik viegli iznīdēt nevarot. D. Rāzmanis rabarberus plānojis pārdot vairumā: «Reizēm mums zvana, teic, ka nepieciešamas divas tonnas, bet mums ne vienmēr ir tik daudz. Tomēr, ja cilvēks pajautās vien kilogramu, mēs tik un tā neatteiksim. Pašlaik pieprasījums ir ļoti liels, cik izaudzējam, tik arī pārdodam, tāpēc paši tik reizes divas esam ķīseli izvārījuši.» Sākotnēji, kad sezona vēl nebija pilnā sparā, D. Rāzmanis rabarberus pārdeva par 1,50 Ls/kg, bet tagad sezonas plaukumā tā jau ir noslīdējusi līdz 0,50 Ls/kg.Aivars Svarenieks stāsta, ka pērn arī SIA «Kronis» iepirka rabarberus, bet nesekmējās to realizācija. Tā kā joprojām ir to krājumi noliktavā, tad šogad rabarberi iepirkti netiks.Rabarberu audzētāja Ineta Kalnmale mēģināja atrast īsto recepti teju desmit gadus. Pirkusi dažādas sēklas, eksperimentējusi. Reiz rabarberi izauguši smalki, tieviem kātiņiem un aveņu krāsā. Pēc ilgiem meklējumiem sapratusi, ka grūti, gandrīz pat neiespējami atrast profesionālas skābā auga sēklas. Kādu reizi aizbraukusi pie vīramātes, kurai rabarberi esot bijuši milzīgi. Tiem pat neesot šķirnes, jo tas esot kārtīgs latviešu augs. Dabūjusi sēklas, Ineta esot tos iesējusi gar dobi arī savā dārziņā, un pēc dažiem gadiem jau kuplojuši kārtīgi rabarberu krūmi.  «Ja vēlaties paši audzēt, tad skatieties no vecvecākiem! Tagad mēs no neliela gabaliņa teju katru otro dienu varam novākt no 50 līdz 70 kilogramiem. Ja tajā desmit gadu posmā nebūtu eksperimentējusi, bet gan paņēmusi sēklu no vīramātes laikus, tad peļņu būtu guvusi jau ātrāk,» stāsta I. Kalnmale, piebilstot, ka rabarberiem ir daudz lieliska pielietojuma.  Ļoti garšīgs esot to vīns, kuru gan nevajagot taisīt tikai no to sulas vien: «Vīrs laida cauri sulas spiedei, nenācās viegli, jo augs ir stiegrains. Kaut arī izdevās, sula bija ļoti skāba. Atšķaidījām pusi uz pusi ar ūdeni, likās, ka ir labāk. Tomēr rabarberu vīns ir ļoti garšīgs - tam nav krāsas, bet aromāts un garša ir ļoti patīkami,» stāsta I. Kalnmale.  Ja vēlas skābo augu saglabāt ziemai, lai arī aukstākos gadalaikos varētu uzcept rabarberu plātsmaizi, tad to izdarīt var pavisam vienkārši. Jāņem tā kāti, jānomazgā un jāliek trīslitru burkā.  Jāpārlej ar tīru, aukstu ūdeni, jāuzliek metāla vāks, lai gan plastmasas arī neesot nekādas vainas, un jātur pagrabā. Tiesa, garša nebūs tāda kā tikko norautam, bet plātsmaizei vai smalkmaizītēm esot gana labs.

Pievieno komentāru

Vietējās ziņas